Antiskallhalsband till hundar

Antiskallhalsband till hundar

Hundar som skäller är stressande för ägare och irritationsmoment för grannar. Det kan vara ett beteende som är svårt och komma tillrätta med även med mycket träning. Att gå till botten med varför en hund skäller är alltid viktigt. Är det något i miljön som gör hunden stressad eller liknande? I så fall behöver ägaren ta tag i det problemet och försöka skapa en trygghet vilket kan lösa problemet med att den skäller. Ibland är det bara en dålig vana och den måste brytas.

Ett hjälpmedel som finns på marknaden att ta till är antiskallhalsband. Det ska ses som just ett hjälpmedel på vägen och man behöver komma ihåg att belöna hunden när den blir tyst på samma sätt som belöning sker vid övrig träning. I många länder finns antiskallhalsband som ger små elstötar, de är inte tillåtna i Sverige! Istället finns det varianter som utsöndrar dofter, vätska, vibrationer och ultraljud när hunden skäller.

Hundar är unika individer vilket betyder att ibland behöver man helt enkelt prova olika varianter av halsband för och hitta ett som fungerar. Några hundar kommer inte bry sig om vätska alls och andra kommer enbart att reagera på just den modellen. Ge därför inte upp hoppet om en variant inte skulle fungera, prova en annan antiskall istället.

Samtliga antiskallhalsband fungerar i grunden på samma sätt. När hunden skäller reagerar halsbandet och hunden utsätts för något som den tycker är obehagligt. På det sättet kan hunden bli lite ställd, förvånad och kommer förhoppningsvis att koppla ihop att skälla med något som inte alls är roligt eller behagligt. Direkt då hunden stannar upp och slutar skälla behöver den få massor med beröm och förstå att det är något positivt.

Antiskallhalsband som utsöndrar en doft är inte är speciellt uppskattad av hundens känsliga nos. Modellerna som utsöndrar vätska är ofta en vätska som dessutom har en viss doft, exempelvis citron, vilket gör att hunden helst undviker att avge ett skall. Modellerna som vibrerar gör att hunden reagerar vid betendet att något händer och uppmärksamheten kan riktas åt annat håll. Ultraljud är ett högfrekvent ljud som är väldigt jobbigt för hundar men som människor normalt inte kan uppfatta.

antiskall

Idag finns en mängd olika varianter på marknaden och många av dessa är dessutom kombinerade antiskallhalsband. Det innebär att ägaren själv kan välja vad som ska hända när hunden skäller. Ofta finns dessutom möjlighet att ställa in så att flera saker ska hända på en och samma gång. Ibland är det nämligen inte tillräckligt att halsbandet enbart spelar upp högfrekvent ljud utan det behöver samtidigt också spruta vätska på hundens nos.

Med alla val och möjligheter som idag finns kan de flesta hitta ett antiskallhalsband som kommer vara ett hjälpmedel på vägen till en hund som skäller mindre. Det är dock viktigt att hela tiden komma ihåg att det är just ett hjälpmedel som för många fungerar bra, men inte den slutliga lösningen. Som ägare behöver man ändå vara aktiv i träningen och hjälpa hunden förstå vad som är bra och dåligt beteende.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *