Djurens välmående inom tävlingar

Det finns många tävlingar för djur och det är därför relevant att fråga sig själv hur de mår under dessa förhållanden. Det finns självklart olika typer av tävlingar som utsätter djuren för olika typ av stress och exponering. Det går exempelvis inte att dra en direkt linje mellan av hundkapplöpning och en hundutställning, trots att de båda är hundtävlingar. Oavsett djur eller situation är det viktigt att djurens välmående sätts i första hand. Det är något som bland annat PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) arbetar med. Följ med när vi tar en närmare titt på djurens välmående inom olika typer av djurtävlingar.

Det finns inga djurtävlingar där djuren själva tagit ett medvetet beslut om att delta. Därför är det extra viktigt att vi har tydliga reglar om vad som gäller kring till exempel djurskydd inom travet för att värna om djurens bästa. Tuppfäktning och hundkamp är två exempel där två djur sätts in i en ring eller bur och tvingas slåss mot varandra. För djuren handlar det inte om underhållning utan om överlevnad och även om de vinner finns det stor risk att de skadats eller blivit traumatiserade. Det finns många dokumenterade fall där hundar blivit illa behandlade, drogade och undernärda för att göra dem mer aggressiva i ringen. Tävlingar med djur är för människans underhållning, inte djurens.

Tävlingar med djuraggression är diskutabel sport

Andra tävlingar med djur

Andra exempel på tävlingar med djur är tjurfäktning. Även där är det vanligt att man drogar djuret för att göra djuret svagare. Det finns också fall där man gnuggat bensin i ögonen på tjurarna för att försämra deras syn. I slutändan går tjuren ut på en arena och möter en matador. Kampen är allt annat än rättvis då tjuren medvetet gjorts svagare och därför har väldigt liten chans mot matadoren som sedermera dödar tjuren genom att hugga den med svärd. Detta våld hittas dock själv klart inte alla typer av tävlingar, utan det finns även många sporter till exempel kundkapplöpning som är mycket bättre reglerat och kan vara roligt för både matte och hund. Hursomhelst, om du gillar sport och djur välj alltid vad du vill stödja med omsorg!

Veterinär vid tävlingar med djur

Kontakta en veterinär om du ska arrangera en tävling med djur på offentlig plats. Han eller hon behöver kunskap om djurslaget samt tävlingsformen.

Till offentliga tävlingar räknas alla tävlingar som annonserats samt tävlingar med anmälan. Bruksprov och utställningar för hundar är två exempel på offentliga tävlingar.

Efter kontakt med lämplig veterinär behöver du ansöka om tillstånd hos Länsstyrelsen för att anlita honom eller henne.

Skicka ansökan i god tid. Rekommendationen är att ansöka halvårsvis. Då underlättas administration och det blir enklare för dig att hitta veterinär.

Tävlingsveterinärer har samma timpenning – 510 kr helgfria vardagar 8-17 och 765 kronor övriga tider. Reseersättning uppgår till 3,50 kr/km.

Bestämmelser för olika djurslag

Vad som gäller beror på vilket djurslag som tävlar. Det vanligaste är tävlingar med hund eller häst. Läs vad som gäller innan du arrangerar och/eller besöker en tävling. Information finns att läsa på Jordbruksverkets hemsida.